Ciasto jagodowe :)
Składniki:na ciasto:3 jajka, białka i żółtka osobnopół szklanki drobnego cukru do wypieków40 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego50 g mąki ziemniaczanej110 g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem maślano – budyniowy:3 żółtka50 g drobnego cukru20 g mąki pszennej225 ml mleka125 g masła, w temperaturze pokojowej
ponadto:1 szklanka dżemu lub konfitury jagodowej1 galaretka borówkowa, rozpuszczona w 250 ml wrzącej wody – połowa ilości zalecanej na opakowaniu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek przesiać, odłożyć.Białka umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować po powstania jednolitej, jasnożółtej piany. Dodać olej i zmiksować (piana o około 1/4 zmniejszy swoją objętość).Do piany dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami przy pomocy szpatułki.Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Żółtka i cukier do kremu utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, w kilku turach, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać masa o konsystencji gładkiego kremu.
Wykonanie:Pierwszy blat ułożyć na tacy. Posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć 3/4 ilości kremu, wyrównać. W drugim blacie małą szklaneczką, kieliszkiem lub wykrawaczką do ciastek zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na kremie. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić.
Uwaga: blaty można nasączyć – wedle smaku – np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny (nie jest to jednak konieczne, jeśli w cieście jest dużo otworków z galaretką).Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.
Komentarze
Prześlij komentarz