Ciasto jagodowe :)


Składniki:
na ciasto:
3 jajka, białka i żółtka osobno
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
40 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
50 g mąki ziemniaczanej
110 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem maślano – budyniowy:
3 żółtka
50 g drobnego cukru
20 g mąki pszennej
225 ml mleka
125 g masła, w temperaturze pokojowej

ponadto:
1 szklanka dżemu lub konfitury jagodowej
1 galaretka borówkowa, rozpuszczona w 250 ml wrzącej wody – połowa ilości zalecanej na opakowaniu 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek przesiać, odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować po powstania jednolitej, jasnożółtej piany. Dodać olej i zmiksować (piana o około 1/4 zmniejszy swoją objętość).
Do piany dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać z przesianymi suchymi składnikami przy pomocy szpatułki.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Żółtka i cukier do kremu utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, w kilku turach, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać masa o konsystencji gładkiego kremu.

Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na tacy. Posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć 3/4 ilości kremu, wyrównać. W drugim blacie małą szklaneczką, kieliszkiem lub wykrawaczką do ciastek zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na kremie. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić.

Uwaga: blaty można nasączyć – wedle smaku – np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny (nie jest to jednak konieczne, jeśli w cieście jest dużo otworków z galaretką).
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty