Jabłecznik

Jabłecznik 

Składniki

na ciasto:
5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
50 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie jabłkowe:
8 kwaskowych i jędrnych jabłek
2 – 3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/5 szklanki wody

Przygotowanie:

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) ubić na gęstą pianę. Wlewać strużką olej, następnie mleko, powoli, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać bezpośrednio do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki. 

Połowę ciasta wlać do formy 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 15 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem, cynamonem i cytryną, następnie garnek przenieść na rozgrzany palnik. Przez kilka minut gotować, mieszając często, do częściowego odparowania wody. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jabłek, zagotować i odstawić do wystudzenia.

Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na jabłka przelać resztę ciasta, wyrównać. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka (patyczek może być mokry od jabłek, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).

Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Komentarze

Popularne posty