Chleb z makiem

Chleb z makiem

Składniki:

40 g maku
650 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
50 g oleju
1 łyżeczka cukru
20g drożdży
375 ml mleka, o temp. pokojowej
1 średnie jajko, rozkłócone

Przygotowanie:

Z drożdży, części mleka i cukru przygotować rozczyn, zostawić na 15min do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z makiem i resztą składników, dodać rozczyn a całość wymieszać. Dodać olej i wyrobić ciasto. Odłożyć na 2 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przenieść do foremki (29x10 cm), i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 st, włożyć chleb, piec ok 15 min, po czym zmniejszyć temp do 200 st i piec dodatkowo 30 min. 

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

Komentarze

Popularne posty