Tofu z warzywami
Tofu z warzywami
Składniki:
kostka tofu wędzonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1/4 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru trzcinowego
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru (długość ok 1 cm)
mrożona mieszanka chińska
makaron ryżowy
Przygotowanie:
Tofu pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni podgrzać olej, wrzucić tofu i podsmażyć. Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy, odsączając nadmiar tłuszczu.
Wodę wymieszać z sosem sojowym i cukrem. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce, dodać do sosu.
Patelnie wytrzeć (po ostudzeniu) lub wziąć drugą, wrzucić mrożoną mieszankę chińską, podgrzać.
Dodać sos i podsmażone tofu, dusić razem ok 5 min. Podawać z makaronem ryżowym.
Przepis pochodzi z jadłonomi.
Komentarze
Prześlij komentarz