Tofu z warzywami


Tofu z warzywami



Składniki:

kostka tofu wędzonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

1/4 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru trzcinowego
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru (długość ok 1 cm)

mrożona mieszanka chińska
makaron ryżowy



 Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni podgrzać olej, wrzucić tofu i podsmażyć. Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy, odsączając nadmiar tłuszczu.

Wodę wymieszać z sosem sojowym i cukrem. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce, dodać do sosu.

Patelnie wytrzeć (po ostudzeniu) lub wziąć drugą, wrzucić mrożoną mieszankę chińską, podgrzać.

Dodać sos i podsmażone tofu, dusić razem ok 5 min. Podawać z makaronem ryżowym.

Przepis pochodzi  z jadłonomi.


Komentarze

Popularne posty