Kluski z bobu
Kluski z bobu z kurkami
Składniki:
500 g bobu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Do podania:
łyżeczka masła
garść kurek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Bób wypłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości (ok 18 min). Po tym czasie przelać zimną wodą, ostudzić. Obrać ze skórek a następnie przecisnąć przez praskę. Dodać sól i pieprz do smaku
Do bobu dodać mąkę ziemniaczaną i jajko wymieszać.
W garnku zagotować wodę, nakładać łyżką kluski do wrzątku. Poczekać aż wypłyną na wierzch i odcedzić z wody.
Podawać z kurkami usmażonymi na maśle z solą i pieprzem, posypane natką pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz